10 ting du ikke visste om håret dtt

På tide å finne ut av hva som faktisk er sant. Vi lister noen av de hotteste hårspørsmålene og snakkisene vi ikke kan la gå.

NordicFeel Lifestyle

Myter og fakta

Fungerer de samme produktene hele året?

Akkurat som årstidene påvirker håret ulikt så forandres også hårets behov avhengig av sesongen. Invester i en fuktighetsgivende trio av sjampo, balsam og hårkur for årets kalde måneder og hårpleieprodukter med UV og fargebeskyttelse for den solrike sesongen vi nå går inn i.

Lever håret?

Nei, håret lever ikke da det ikke har nerver eller blodtilførsel. Hårstråene vokser fra hårsekken og når det har kommet ut finnes den levende delen igjen i hårsekken, altså hårroten.

Kan alle få så langt hår som mulig?

Faktisk ikke. Hvor langt ditt hår blir avhenger av hårsekkenes livslengde, noe som igjen avhenger av ditt DNA. Håret har en begrenset levetid, og når den tiden er ute, faller håret ut og et nytt kommer til syne. I og med at levetiden varierer, sier det seg at det er ekstremt store forskjeller på hvor langt håret kan bli. Vokser håret ditt sakte og lever kort, klarer du aldri å få lenger hår enn til skuldrene.

Om håret ditt brekker lett kan produkter som styrker pg gjenoppbygger håret som sjampo, balsam og hårkur som inneholder proteiner være til hjelp.

Grått hår

Det vi ser som grått hår er egentlig en kombinasjon av hår med pigment og hår uten pigment. Akkurat når vi blir grå er avhengig av genene, da vi mister vårt pigment og får det vi oppfatter som grått hår.

Les om våre populære sølvsjampo ->

Sant og usant om hårtap

Ikke vær bekymret om du mister noen ekstra hårstrå når du grer deg. Et menneske har i gjennomsnitt 120 000 hårstrå på hodet og det er helt vanlig å miste mellom 50 og 150 hårstrå per dag. Sykdom og stress kan føre til økt hårtap en periode.

Seks omstendigheter som kan forsterke eller utløse håravfallet:

  1. Hormoner: Etter en fødsel, ved bruk av p-piller eller hormontilskudd i forbindelse med overgangsalder.
  2. Feber: Høy feber, over 39 grader.
  3. Jernmangel.
  4. Alvorlige infeksjoner.
  5. Blodfortynnende medisiner (antikoagulantia).
  6. Psykisk stress og depresjon – ved for eksempel en skilsmisse.

Det som kan skje, er at mange hårsekker går inn i en hviletilstand, slik at man får et kraftig, merkbart hårtap. Denne typen diffust håravfall kalles telogent håravfall og kommer tre–seks måneder etter at man for eksempel har vært syk eller stresset.

Spiller det noen rolle om jeg setter opp håret når det er vått?

Hodebunnen vår er sensitive på forskjellige måter og det finnes en risiko for at man utvikler sopp i hodebunnen dersom man ofte setter opp håret i en dott eller hestehale etter dusjing. Bli kvitt følsom hodebunn ved å bruke en balanserende, beroligende og fuktighetsgivende sjampo og balsam.

Invester også i ny hårbørste eller kam innimellom. Vi bytter tannbørsten ofte, men har en tendens til å beholde samme hårbørste år etter år.

Fester hårfargen like bra på alle?

Svaret er nei. Hårfargen fester seg ulikt avhengig av hårkvaliteten, tykkelse og hvor porøst håret er. Kvaliteten på fargingen kan også være avhengig av hvilke behandlinger håret har tidlige blitt utsatt for. Et ubehandlet, mellomtykt hår er det beste utgangspunktet som får fargen til å sitt enda lenger. Men en fargebevarende eller fuktighetsgivende sjampo og balsam kan bidra til at håret har det bra og at fargen sitter lenger.

Er alt bestemt av gener?

Hva slags hår man får avhenger i stor grad av våre gener. Men det er hårsekken som til slutt former hårstråene. Er hårsekken rett blir hårstråene som vokser ut rett. En buet hårsekk gir bølger, mens en spiralformet hårsekk gir krøller og krusete hår.

Er det skadelig å farge håret?

Snarere tvert om. En hårfarge inneholder mange pleiende stoffer som styrker håret. Men du bør unngå å bleke håret for ofte.

Sjekk vårt utvalg av hårfarger og toning her ->

For å opprettholde håret bør man helst ikke bruke varmeverktøy

Håret trenger nemlig å hvile litt innimellom. Det å bruke varmevektøy med jevne mellomrom er ikke skadelig for håret så lenge du bruker et varmebeskyttende produkt.

Les også: Best i test tørrsjampo

Våre sjampo

Sjampo og tørrsjampo

Flere varmerker
Les mer her

Balsam

Flere varemerker
Les mer her

Pleiende hårprodukter

Flere varemerker
Les mer her
Tips dine venner!